Connect with us

Semasa

Adik Dedahkan Sifat Sebenar Arwh Siti Surya Selepas Dua Hari Pemergian Akibat Dibvnuh Rakan Baik Sendiri

Published

on

Dua hari lalu, seluruh negara gmpar dengan berita mengenai seorang remaja perempuan, Siti Nur Surya, 19, yang m4ti dibuunvh di ruang tamu rumah keluarganya di Kampung Lubok Batu, Telemong.

Berita awal mengatakan kejadian itu dilakukan oleh permpak dan ia disaksikan sendiri ibu mngsa yang terlantar saakit akibat knser otak.

Apa yang mengejutkan adalah saspek sebenarnya seorang wanita yang juga rakan kepada mngsa.

Dikatakan saspek telah datang sendiri ke balai polis dan ditemani ibunya bagi membantu siasatan. Namun saspek ditahan polis selepas melihat kesan giigitan di lengan saspek.

Pemergian Surya mendapat perhatian warganet yang mengikuti perkembangan kes itu. Beberapa ahli keluarga dan kenalan terdekat turut memberi kenyataan.

Terbaru, adik mngsa, Siti Nurliyana Syuhada Ismail, 15, pula berkata beliau seperti tidak percaya dengan pemergian kakaknya.

” Sedih, rasa macam mimpi kakak dah takde (tiada),” kata , adik kepada Siti Nur Surya, 19.

Katanya, pemergian kakaknya secara tiba-tiba meninggalkan kesan mendalam buat dirinya.

Dia menyifatkan arwh sebagai kakak dan anak yang baik dan bertanggungjawab terhadap keluarga dan kedua orang tua.

” Arwh sangat baik. Saya akan merinduinya selepas ini apatah lagi kakak yang selalu menghantar dan menjemput saya pergi dan balik sekolah,”

Nurliyana berkata demikian ketika ditemui selepas upacara pengebuumian jnzah Siti Nur Surya di Tanah Perkvburan Islam Kampung Beladau Selat, malam ini.

Dia yang masih dalam keadaan sugul tidak percaya arwh kakaknya pergi dalam keadaan menyayat hati.

” Saya tidak menyangka trag3di berd4rah ini berlaku kepada kakak. Ketika melihat may4tnya dengan pergelangan tangan kiri pvtus, saya takvt dan terus keluar rumah untuk menelefon bapa,” katanya.

Bapa arwh, Ismail Muda, 58, pula menyifatkan arwh seorang yang baik dan sangat menyayangi ibunya.

” Demi kasih arwh terhadap ibunya, dia sanggup mengorbankan pelajarannya apabila mengambil keputusan tidak menyambung pengajian selepas tamat tingkatan lima.

” Dia bercita-cita menjadi seorang pelukis pelan dan sepatutnya menyambung pengajian dalam bidang lukisan pelan senibina di Akademi Binaan Negara (ABN) Hulu Terengganu Januari tahun ini,” katanya.

Bagaimanapun katanya, memikirkan ibunya yang terlantar saakit, dia melupakan impian bergelar pelukis pelan hanya kerana mahu menumpukan perhatian menjaga ibu.

Ibu hanya mampu saksi jnzah anak

Sementara itu, ibu Allahyrham, Zaini Musa, 55, hanya mampu melihat jnzah anaknya diusung keluar dari ruang tamu untuk dibawa ke tanah perkvburan.

Zaini yang tidak mampu bergerak akibat knser otak tahap tiga yang dihidapinya sejak dua tahun lalu. Pnyakit dihidapi wanita itu menyebabkan dia tidak mampu bercakap seperti biasa.

Sebaik jnzah diusung keluar dari ruang tamu rumah kira-kira 6.30 petang, suami wanita itu, Ismail Muda, 58, memberitahu apa yang berlaku.

Ismail turut memalingkan muka isterinya ke arah keranda yang menempatkan jnzah anak perempuan mereka, namun Zaini sekadar melihat tanpa sebarang kata.

Suasana penuh kepiluan itu menyebabkan Ismail dan beberapa anaknya serta mereka yang berada di ruang tamu tidak dapat menahan rasa sedih.

Hmetro

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.