Connect with us

Semasa

Anak Sulung Anggota PGA Yang M4ut Ditemb4k Dedahkan Kata-Kata Yg Sering Diungkapkan Bapanya

Published

on

Kjdian anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas di pos sempadan Malaysia-Thailand di Padang Besar ditem-bak sehingga mengakibatkan seorang meninggI dnia dan seorang p4rah telah mendapat perhatian ramai.

Dalam  kjdian itu, Koperal Baharudin Ramli, 54, yang m4ut selepas terkena 2 das tem-bakan ketika sedang melakukan serbuan ke atas 13 penyeludup.

Susulan dari kjdian itu, anak sulung mendiang, Shahrul Affendy, 32, tampil menceritakan kata-kata yang sering diungkapkan bapanya.

Sering berkata dia mungkin ditem-bak

Menurut Shahrul, mendiang bapanya sering berkata kepadanya bahawa dia mungkin ditem-bak ketika bertugas dan dia tidak sangka kata-kata ayahnya itu menjadi kenyataan hingga meragut nyawanya.

Tambah Shahrul, ayahnya sering berkata demikian mengenai cabaran dihadapinya sebagai anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas di pos sempadan Malaysia-Thailand di Padang Besar.

” Bapak selalu ingatkan saya mengenai risiko berkerja sebagai anggota polis dan dia juga pernah cakap mungkin satu hari nanti boleh kena tem-bak dengan musuh.

” Ini menyebabkan kami selalu pesan supaya dia berhati-hati dan tidak sangka apa yang dikatakannya itu benar-benar terjadi hari ini,” katanya ketika ditemui di kediaman keluarganya di Batalion 3 PGA di Bidor.

Menurutnya, walaupun sedih dengan apa yang menimpa bapanya itu, mereka sekeluarga terutama ibu, Relow Ko, 48, reda kerana insan yang mereka sayangi itu menghembuskan nafas terakhirnya ketika bertugas untuk negara tercinta.

Sementara itu, suasana pilu menyelubungi Kem Batalion 3 PGA ketika mendiang Baharuddin tiba di sini pada 9.30 malam ini.

Mendiang Baharuddin disambut kira-kira 200 rakan setugas, ahli keluarga dan sahabat handai yang masih terkejut dengan pemergiannya itu.

Mendiang sebelum itu menjalani proses bedah siasat di Jabatan Forensik Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) Alor Star, Kedah dan singgah di Kem Batalion 3 berkenaan sebelum dibawa ke Bahau, Negeri Sembilan untuk disemadikan.

Jenazah mendiang dibawa ke Klinik Batalion 3 untuk memberi peluang terakhir kepada ahli keluarga, rakan setugas dan sahabat terdekat melihat dan memberi penghormatan terakhir kepadanya.

Tetamu yang hadir kelihatan bergilir-gilir memberi penghormatan terakhir melihat mendiang dengan mengikut prosedur operasi standard (SOP) ketika Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat ( PKPB) dengan memakai pelitup muka.

Sebelum ini, dilaporkan seorang anggota PGA yang bertugas di pos sempadan Malaysia-Thailand berhampiran Padang Besar, m4ut akibat ditem-bak.

Adik sifatkan mendiang seorang yang sangat berani

Sementara itu, Basri Sampe, 43, yang merupakan adik kepada Baharuddin menyifatkan mendiang sebagai seorang yang sangat cekal dan berani.

” Abang saya seorang yang berani, walaupun kami dalam pasukan yang sama namun kami dalam tugasan berlainan tetapi dia sangat cekal.

” Ketika itu mendiang abang menunggang motosikal dan dia hanya angkat tangan dan tegur sebelum dia masuk kerja.

” Kami tak sempat berbual apa-apa dan itu kali terakhir saya bertemu dengannya sebelum kejadian berlaku,” katanya.

Dalam kejadian pada 3.10 pagi itu, Baharuddin meninggI dnia di lokasi, manakala rakannya, Koperal Norihan A/L Tari, 39, parah.

Hmetro

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.