Connect with us

Semasa

Dua Lelaki R0hingya Didkwa Rgol Remaja Prempuan Tmpatan. Ini Alasan Mereka Ketika Rayu Dibenar Diikat Jamin

Published

on

Terkini, dua lelaki R0hingya termasuk seorang remaja bawah umur mengaku tidak bersalah atas pertuduhan mer#gol remaja perempuan di dua mhkamah berasingan di sini, hari ini.

Difahamkan tertuduh pertama adalah seorang remaja berusia 17 tahun yang tidak diwakili peguam didakwa di Mhkamah Majistret Ampang.

Berdasarkn pertuduhan, remaja itu didakwa mer#gol remaja perempuan tempatan berusia 15 tahun berkenaan di tangga sebuah rumah di Taman Komersial, Pandan Indah di sini, pada Ogos lalu.

Remaja berkenaan dituduh mengikut Sksyen 376 (1) Kanun Kesksaan dan sabit ksalahan boleh dijatuhkan hkuman pnjara sehingga 20 tahun serta sbatan.

Timbalan Pendakwa Raya Suriantiazila Muhamad meminta mhkamah tidak memberi jaminan kepada tertuduh memandangkan remaja berkenaan adalah warga asing yang dikhuatiri akan melarikan diri.

Majistret Normaizan Rahim kemudiannya tidak membenarkan tertuduh tidak diikat jamin dan menetapkan 6 Januari tahun depan sebagai tarikh sebutan kes untuk serahan dokumen.

Sementara itu, seorang lagi tertuduh, Mohammed Karim Mohammad Shobi, 20, didakwa di Mhkamah Sesyen Ampang bagi dua pertuduhan mer#gol mngsa yang sama.

Berdasarkan pertuduhan, tertuduh didakwa mer#gol remaja perempuan berkenaan di sebuah rumah tidak bernombor di Taman Komersial, Pandan Indah pada 3 petang Oktober 2019 dan 1 tengah hari pada September lalu.

Mohammed Karim yang juga pemegang kad Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR) didakwa mengikut Sksyen 376 (1) Kanun Kesksaan yang boleh dijatuhkan hkuman pnjara sehingga 20 tahun serta sbatan jika disabitkan ksalahan.

Rayu dibenar diikat jamin kerana isteri sedang sarat

Peguam bela tertuduh, Kelvinder Singh Sidhu meminta mhkamah membenarkan tertuduh yang bekerja sebagai operator kilang diikat jamin dengan alasan isterinya sedang sarat mngandung tujuh bulan selain dia adalah pencari nafkah tunggal dalam keluarga.

” OKT (orang kena tduh) yang menerima gaji RM40 sehari mempunyai isteri yang juga suri rumah dan sedang sarat mngandung tujuh bulan serta dua anak masing-masing berusia empat tahun dan satu tahun.

” Saya memohon OKT diberikan jaminan dengan jumlah yang rendah dan munasabah,” katanya.

Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya S Sangitaa memohon supaya tertduh tidak diikat jamin memandangkannya adalah seorang warga asing yang boleh melarikan diri hingga gagal dikesan.

” Dalam kes ini, pihak pendakwaan memohon mhkamah melihat keseriusan kes berkenaan memandangkan mngsa hanya berusia 15 tahun.

” Di pihak pendkwaan, masyarakat harus dilindungi daripada kes salah laku seumpama itu,” katanya.

Selepas mendengar hujah kedua-dua pihak, Hakim Norhazani Hamzah menetapkan agar tertduh tidak diikat jamin.

Hakim juga menetapkan 14 Disember ini sebagai tarikh sebutan kes untuk serahan dokumen.

Hmetro

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.