Connect with us

Semasa

Jururawat Dirog0I Depan Anak Sempat Tulis Nota Sblum MeninggaI, “Anak Abe Mat Tanah Putih Yg R0goI Dan..”

Published

on

Bekas pekerja kilang papan yang mer0goI seorang jururawat selepas meng3Iar Iehernya sebanyak dua kali, hari ini gagal dalam rayuan akhirnya untuk mengetepikan hukvman m4ti atas perbuatan kjamnya itu.

Panel tiga hakim Mhkamah Persekutuan yang diketuai Presiden Mhkamah Rayuan, Tan Sri Rohana Yusuf sebulat suara menolak rayuan Mohammad Awari Ahmad, 27, terhadap hukvman m4ti yang dijatuhkan Mhkamah Tinggi Kota Bharu selepas didapati bersalah membvnuh isteri seorang polis bantuan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Nazran Mohd Sham memohon mhkamah menolak rayuan Mohammad Awari dan mengekalkan hukvman m4ti atas perbuatan kjamnya yang dilihat sendiri oleh anak lelaki mngsa yang ketika itu berumur lima tahun.

” Perbuatan perayu adalah kjam, agresif dan gnas. Selepas men3tak Ieher mngsa, perayu telah mer0goI mngsa ketika drah sedang membuak keluar.

” Mngsa mengalami 11 keced3raan, antaranya di Ieher dan tangan. Dalam kes ini perayu menggunakan parang untuk meng3Iar bahagian kiri dan kanan Ieher mngsa.

” Ini jelas menunjukkan perayu mempunyai niat untuk membvnuh,” katanya.

Beliau berkata, selepas itu perayu telah pergi ‘meraikan’ perbuatannya dengan meminum tujuh botol ar4k di sebuah restoran berdekatan dan mencuri wang RM200 serta sebuah telefon bimbit milik mngsa yang ketika itu berumur 25 tahun.

Mengikut keterangan kes, semasa suami mngsa pulang dari kerja pada 2 pagi, 1 Mac 2015, beliau ternampak isterinya terbaring di atas jalan tar di hadapan rumahnya dengan berselimut tanpa pakaian, lalu beliau bergegas ke rumah ayahnya yang berdekatan rumahnya untuk meminta pertolongan.

Keluarga mentua wanita itu membawanya ke Hospital Gua Musang manakala suaminya melihat tiga anaknya berumur enam bulan, tiga tahun dan lima tahun yang sedang berbaring di atas tilam yang berlumuran drah.

Mngsa sempat tulis nota

Wanita itu meninggal dunia pada jam 6.40 pagi hari sama dan sebelum itu mngsa sempat menulis nota dibaca: “anak abe mat tanah putih yang r0goI dan keIar samun duit”.

Mengikut keterangan Mohammad Awari semasa membela diri, dia berkata, mngsa terjaga dan terkejut ketika menyedari biliknya dimasuki perayu yang ingin mencuri.

Terdahulu peguam Ahmad Nizam Mohamed yang mewakili Mohammad Awari berhujah bahawa anak guamnya tidak mempunyai niat untuk membvnuh wanita itu sebaliknya mngsa yang meronta-ronta sehingga menyebabkan kem4tian.

Katanya, oleh itu kesalahan anak guamnya ialah membvnuh tanpa niat, dan pada ketika ini Rohana bertanya kepada peguam itu:

” Justeru perayu patut dibebaskan?” dan peguam itu menjawab: “Bukan… dihukvm di bawah Sksyen 304 Kanun Kesksaan (membvnuh tanpa niat).”

Rohana yang bersidang bersama-sama Hakim Datuk Vernon Ong Lam Kiat dan Datuk Sri Hasnah Mohammed Hashim dalam keputusannya berkata, setelah meneliti rekod rayuan dan alasan penghakiman oleh Hakim Mhkamah Tinggi yang disahkan oleh Mhkamah Rayuan, mhkamah itu berpuas hati tidak ada apa-apa kesilapan dilakukan kedua-dua mhkamah tersebut.

Beliau berkata, Hakim Mhkamah Tinggi telah meneliti keterangan dan memutuskan tentang unsur niat yang dapat dibuktikan oleh pihak pendakwaan.

Rohana berkata, keterangan yang menyokong seperti keterangan saksi mata menunjukkan bahawa keterangan dalam rekod rayuan berkaitan perbuatan tertuduh adalah sangat kukuh.

” Kami dapati tidak ada sebab yang membolehkan kami mengubah keputusan kedua-dua mhkamah itu.

” Dengan ini kami dapati sabitan terhadap perayu adalah selamat. Di atas alasan-alasan ini kami menolak rayuan perayu dan mengesahkan sabitan dan hukvman,” katanya.

Mohammad Awari yang kelihatan tenang selepas keputusan itu turut disabitkan atas tuduhan mer0goI mngsa dan dijatuhi hukvman pnjara 18 tahun dan 12 sebatan oleh Mhkamah Tinggi, bagaimanapun, bagi prosiding hari ini, rayuan hanya dibuat terhadap hukvman m4ti sahaja.

Dia dituduh membvnuh dan mer0goI wanita itu antara 12.20 tengah malam hingga 2 pagi di dalam sebuah rumah tanpa nombor di Kampung Batu Papan, Gua Musang, Kelantan pada 1 Mac 2015.

Sinarharian

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.