Connect with us

Semasa

Kantoi BerkhaIwat, Pasangan Doktor Berdepan Hukuman Penjara. Sekali Hakim Bagi Nasihat, ‘Win’ Habis!

Published

on

Ikut badan binasa, ikut n4fsu lesu.

Itu pepatah yang selalu digunakan bagi menggambarkan individu yang sanggup melakukan perbuatan ditegah agama demi mengikut telunjuk n4fsu.

Akibatnya bukan sahaja ditangkap pihak berkuasa, malah akan dicemuh oleh masyarakat masyarakat sekeliling.

Itu yang berlaku apabila pasangan doktor dijatuhi hukuman pnjara satu minggu dan denda RM2,700 di Mhkamah Rendah Syariah Daerah Kemaman hari ini.

Bukan itu saja, pasangan masing-masing berusia 27 dan 26 tahun itu turut berdepan hukuman pnjara dua bulan lagi sekiranya gagal menjelaskan denda berkenaan.

Keputusan itu dibuat Hakim Syarie Mohd Fakhruddin Yusof selepas pasangan berkenaan mengaku salah terhadap pertuduhan mengikut Sksyen 31(a) (b) Enakmen Kesalahan Jnayah Syariah (Takzir) (Terengganu) 2001 iaitu berkh4lwat.

Mengikut pertuduhan, mereka didakwa melakukan kh4Iwat di sebuah rumah di Mak Chili, Kemaman, jam 12.30 tengah hari pada 16 Mei lalu.

Nasihat padu hakim kepada pasangan tersebut

Terdahulu, Mohd Fakhruddin dalam penghakimannya berkata, perbuatan menghampiri zin4 adalah satu kesalahan serius yang boleh dikenakan hukuman rejam sehingga m4ti bagi yang sudah berkahwin di bawah hukvman hvdud.

” Kamu berdua bekerja dalam bidang perubatan, macam mana nak ubatkan orang sakit, soal hidup dan mati orang, kalau pegawai perubatan sendiri tak tahu d0sa pahaIa, tak ada imej kredibiliti dan integriti?

” Kalau rasa tak boleh nak tahan n4fsu, kahwin dulu dan kalau wali tak izinkan atau tak dapat restu keluarga, mohonlah wali hakim di mhkamah untuk berkahwin bukan dengan menghampiri zin4.

” Saya berharap hukvman yang diberikan ini bukan saja dapat memberi pengajaran kepada pasangan ini tetapi dapat memberi kegerunan kepada masyarakat lain supaya tidak menghampiri zin4,” katanya.

Kes berasingan, wanita berstatus janda turut ditahan kerana…

Sementara itu, di mhkamah sama, wanita berstatus janda diarah menjalani pemulihan selama lima bulan di Pusat Pemulihan Wanita di Sabak Bernam, Selangor selepas mengaku salah berkh4lwat dengan empat rakan lelakinya pada 21 April lalu.

Wanita berusia 20 tahun itu mengaku melakukan kesalahan itu di sebuah rumah tumpangan di Kampung Bharu, Kemaman jam 12.25 tengah malam.

Manakala empat rakan lelakinya yang berusia antara 19 hingga 24 tahun dikeluarkan waran tangkap kerana gagal hadir ke mhkamah tanpa sebarang alasan.

Pendakwaan kedua-dua kes dikendalikan Ketua Pendakwa Syarie, Mustafar Hamzah.

Hmetro

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.