Connect with us

Semasa

Kej4m Dan Tak Bertamadun, CHlNA Roboh Lebih 16 Ribu Msjid Di Xinjiang. KuiI Dan Gereja Pula Tidak Diusik

Published

on

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, umat lslam di seluruh dunia dikejutkan beberapa siri pendedahan tentang lebih sejuta etnik Uiighur dan minoriti lslam ditahan di kem tahanan di Xinjiang.

Selain pendedahan oleh media menerusi dokumentari, terdapat juga individu dari etnik Uiighur yang beragama lslam mendedahkan bagaimana mereka diseksa dari segi mental dan fizikal oleh pihak berkuasa CHlNA.

Dikatakan penduduk lslam di wilayah itu yang berkongsi sempadan dengan Pakistan dan Afghanistan, dilarang menyimpan jambang dan memakai penutup muka serta pengagihan al-Quran yang tidak diiktiraf.

Roboh beribu msjid di Xinjiang

Terbaru, pihak berkuasa CHlNA dilaporkan merobohkan sekurang-kurangnya 16,000 msjid di Xinjiang, kata pasukan pemikir Australia hari ini, dalam laporan terkini mengenai pencabulan hak asasi manusia di rantau terbabit.

Menurut Institut Dasar Strategik Australia (ASPI), lebih sejuta minoriti lslam Uiighur dan komuniti berbahasa Turkic di barat daya CHlNA ditahan di ratusan kem, serta dipaksa meninggalkan segala pegangan keagamaan atau kebudayaan.

Laporan ASPI yang berpandukan kepada imej rakaman satelit, mendapati sekurang-kurangnya 16,000 msjid dimusnahkan atau dirosakkan pihak berkuasa CHlNA.

Sebahagian besar pemusnahan itu berlaku tiga tahun lalu dengan anggaran 8,500 msjid musnah sepenuhnya dan menurut laporan itu lagi, kerosakan paling besar berlaku di kawasan bandar, seperti Urumqi dan Kashgar.

Banyak msjid lain yang terlepas daripada tindakan itu dipaksa merobohkan binaan kubah atau menara masing-masing dan akibatnya, kini hanya terdapat kurang daripada 15,500 msjid di sekitar Xinjiang.

Jika benar, ia adalah jumlah rumah ibadat lslam yang terendah pernah dicatatkan di rantau berkenaan sejak Revolusi Kebudayaan pada 1960-an.

Tindakan serupa tidak diambil terhadap kuil dan gereja

Bagaimanapun, tindakan seumpamanya tidak diambil terhadap gereja atau kuiI Buddha yang turut terdapat di serata Xinjiang.

Menurut ASPI, hampir satu pertiga tapak suci lslam di Xinjiang seperti makam, laluan jemaah dan tanah perkuburan turut menjadi mngsa.

Malah, tinjauan AFP pada tahun lalu melaporkan penemuan puluhan tanah perkubvran dimusnahkan, dengan cebisan m4yat serta batu nisan berselerakan.

Bagaimanapun, pihak berkuasa CHlNA menegaskan penduduk Xinjiang diberi kebebasan sepenuhnya untuk mengikuti amalan agama masing-masing.

Jurucakap Kementerian Luar CHlNA, Wang Wenbin, mendakwa terdapat kira-kira 24,000 msjid di sekitar Xinjiang iaitu jauh lebih banyak berbanding sesetengah negara lslam.

Beijing sebelum ini meningkatkan tindakan tegas di Xinjiang terhadap penduduk, terutama etnik Uighur yang dianggap pel4mpau lslam dan elemen pemisah, namun umat Muslim di rantau itu menuduh CHlNA melakukan penindasan agama dan budaya.

Sumber: Hmetro

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.