Connect with us

Semasa

Kelibat Lelaki Ini Curi Tumpuan Selepas Turut Didenda. Ini Punca Sebenar, Rupanya Ada Kaitan Dgn Pemandu Myvi

Published

on

Kjadian pemandu MYVl merempuh Honda Accord sehingga melmbung dan mengakib4tkan seorang anggota tntera m4ut telah menarik perhatian ramai.

Tidak sampai seminggu selepas kjadian itu, pemandu MYVl tersebut telah dihadapkan ke mhkamah.

Tertudvh, Nur Fatin Nasrah Suhaimi, 23, yang memandu di bawah pengaruh ddah sehingga menyebabkan kem4tian seorang anggota TLDM dalam kmIangan pada Sabtu lalu, dipenj4ra enam tahun dan didenda RM8,000 oleh Mhkamah Majistret di sini semalam.

Fatin yang mengenakan pakaian berwarna hitam dan berkerusi roda mengaku bersalah atas pertudvhan yang dibacakan terhadapnya.

Namun orang ramai juga tertanya-tanya bagaimana tertvduh boleh memandu meskipun tiada lesen? Kereta pula tamat cukai jalan, milik siapa sebenarnya kereta itu?

Rupanya kereta milik tunang tertvduh

Perkara itu terjawab selepas seorang operator kilang turut didenda RM1,500 semalam.

Lelaki tersebut mengaku bersaIah membenarkan tunangnya memandu kereta tanpa lesen sehingga menyebabkan kmIangan m4ut Sabtu lalu.

Tertudvh, Nuraiman Fathi Mohd Zukki, 23, turut didenda RM1,800 atas kesIahan cukai kenderaan tamat tempoh dan kenderaan tiada insurans.

Majistret Suhaila Shafi’uddin memerintahkan lesen memandu tertvduh digntung selama setahun serta penj4ra 13 bulan sekiranya gagal membayar denda tersebut.

Mengikut pertudvhan pertama, Nuraiman ditudvh membenarkan tunangnya, Nur Fatin Nasrah Suhaimi, 23, yang tidak mempunyai lesen memandu yang sah memandu kereta Perodua MYVl miliknya.

Perbuatan itu didkwa dilakukan di lampu isyarat Kilometer 4, Jalan Johor Bahru-Kota Tinggi di sini pada jam 8.26 pagi, 10 Oktober lalu.

Pendkwaan dilakukan mengikut Sksyen 26(1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 dan boleh dihukvm mengikut Sksyen 26(2) akta yang sama memperuntukkan hukvman denda sehingga RM2,000 dan penj4ra sehingga tiga bulan atau kedua-duanya sekali jika sabiit kesIahan.

Pertudvhan kedua, dia didkwa membenarkan tunangnya memandu kereta miliknya yang telah tamat tempoh cukai jalan di tempat dan masa yang sama.

KesIahan itu didkwa mengikut Sksyen 15(1) APJ 1987 (Akta 333/87) dan boleh dihukvm mengikut Sksyen 119(2) akta yang sama memperuntukkan hukvman denda sehingga RM5,000, jika sabiit kesIahan.

Bagi pertudvhan ketiga pula, Nuraiman ditudvh membenarkan tunangnya memandu kereta miliknya yang tidak ada perlindungan insuran seperti yang dikehendaki di bawah Bahagian IV APJ 1987 (Akta 333/87) di tempat dan masa yang sama.

Pertudvhan itu dikemukakan mengikut Sksyen 90(1) APJ 1987 dan boleh dihukvm mengikut Sksyen 90(2) akta yang sama yang memperuntukkan hukvman sehingga denda RM1,000, jika sabiit kesIahan.

Kes dikendalikan Pengarah Pendkwaan Negeri Johor, Tengku Amir Zaki Tengku Abd Rahman manakala tertvduh tidak diwakili peguam bela.

Pada Sabtu lalu, seorang anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Laskar Kanan Mohd Rizal Buseri, 31, m4ut selepas terbabit dalam nahas kmIangan membabitkan tiga kereta di Kilometer 4, Jalan Johor Bahru – Kota Tinggi berhampiran Plaza Pelangi.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.