Connect with us

Semasa

Terjawab Punca Murid Muntah-Muntah Ketika UPSR, Rupanya Disebabkan Perbuatan Bapa Kandung Sendiri

Published

on

Haruan makan anak. Harapkan pagar, pagar makan padi!

Itu perumpamaan tepat diberikan kepada seorang bapa yang sepatutnya menyayangi dan melindungi anak, namun sanggup melakukan perbuatan yang tidak dapat diterima akal yang waras.

Seorang juruteknik dihukum pnjara 32 tahun dan 20 sebatan di Mhkamah Sesyen Kuala Terengganu di sini, hari ini, kerana merog0I anak sulungnya yang berusia 12 tahun sehingga mengandvng, tahun lalu.

Hakim Nooriah Osman membuat keputusan itu terhadap tertudvh yang berusia 42 tahun selepas dia mengaku bersaIah atas dua pertudvhan yang dibacakan terhadapnya.

Berdasarkan pertudvhan, tertudvh didakwa melakukan sumb4ng m4hram dengan merog0I mngsa yang berusia 12 tahun semasa kejadian.

Perbuatan itu dilakukan di sebuah rumah di sebuah kampung di Kuala Terengganu antara jam 3 hingga 4 pagi pada Julai hingga Ogos 2019.

Tertudvh didakwa mengulangi perbuatan sama di lokasi dan waktu sama pada 16 Ogos 2019.

Mngsa disahkan mengandvng tujuh minggu selepas mengalami munt4h-munt4h ketika menduduki Ujian Pencapaian Sekolah rendah (UPSR).

Hakim kemudiannya menjatuhkan hukuman pnjara 16 tahun dan 10 sebatan bagi setiap pertudvhan dan berjalan secara berasingan.

Mhkamah menetapkan hukuman pnjara berkuat kuasa dari tarikh tangkapan pada 12 september 2019.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Zulfazliah Mahmud manakala tertudvh diwakili peguam Mohd Hayyatudin Muhammad.

Mengaku tidak bersaIah pada September tahun lalu

Terdahulu, tertudvh yang juga bapa kepada empat anak mengaku tidak bersaIah di Mhkamah Sesyen Kuala Terengganu atas dua pertudvhan merog0I anak sulungnya berusia 12 tahun.

Tertudvh berusia 41 tahun (tahun lepas) membuat pengakuan itu sebaik pertudvhan dibacakan jurubahasa di hadapan Hakim Nooriah Osman.

Mengikut pertvduhan, tertudvh didakwa merog0I mngsa di sebuah rumah di Kampung Chabang Tiga, di sini antara jam 3 hingga 4 pagi pada Julai hingga Ogos 2019.

Tertudvh yang didakwa mengulangi perbuatan sama di lokasi dan waktu sama pada 17 Ogos 2019 boleh dihukum di bawah Sksyen 376B Kanun Kesksaan iaitu pnjara tidak kurang 10 tahun dan tidak lebih 30 tahun dan juga sebatan jika sabit kesaIahan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Zulfazliah Mahmud manakala tertudvh diwakili peguam daripada Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK), Puteri Hikmatul Raudah Dzulaikha Mohamad.

Mhkamah menetapkan 25 Oktober 2019 sebutan semula kes untuk serahan dokumen dan tidak menawarkan sebarang jaminan.

Mngsa kini disahkan mengandvng tujuh minggu selepas mengalami munt4h-munt4h ketika sedang menduduki Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) baru-baru ini.

Awani

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.