Connect with us

Semasa

Ajak Geng Rog0I Beramai-Ramai, Perog0I Pertama Siap Cakap, “Ingat Aku Yg Pertama Pecahkan D4ra Kau”

Published

on

Ada saya lihat beberapa soalan diruang komen, “Kalau kes dakwaan ro-goI dan berjaya dibuktikan suka sama suka. Jadi tiada dakwaan rogoIkan?”

Benar. Ro-goI itu perlu ada elemen paksa dan tanpa kebenaran. Kalau ada kerelaan pun tetapi kerana takut diancam atau kekeliruan atau salah anggap, kekeliruan masih juga dianggap ro-goI.

Kalau ada kerelaan tetapi perempuan itu berusia bawah 16 tahun masih dikira ro-goI. Saya kongsi gambar Sksyen 375 Kanun Kesksaan untuk ada faham apa itu ro-goI.

Jadi kalau isu kekasih, mula-mula, sama-sama suka dengan perempuan dewasa (berusia di atas 16 tahun), bermakna kerelaan diberikan secara rela tetapi kemudian akibat bergaduh atau si lelaki hendak meninggalkannya, dituduhnya diro-goI.

Kalau dengan kerelaan begini tanpa diugut atau diperdaya ianya bukan jnayah ro-goI.

Pun begitu, jika perempuan itu belum genap 16 tahun, ianya adalah jnayah ro-goI tanpa mengira suka atau tidak, rela atau tidak.

Hukvman ro-goI ini sangatlah beratnya, maksimum pnjara 20 tahun dan rotan. Jadi bergantung juga kepada kes, berapa tahun hukvmannya tetapi paling maksimum 20 tahun. Ada beberapa faktor yang membezakan tahun hukvman ini, misalnya betapa seriusnya perbuatan ro-goI (kes berbeza-beza), fakta kes dll.

Kalau kes ro-goI yang dihvkum dibawah Sksyen 376 (2), lagilah dasyat hukvmannya iaitu minimum 10 tahun dan maksimum 30 tahun dan rotan. 30 tahun!! Lama tu.

Belum apa-apa, paling minimum hukvmannya 10 tahun. Boleh jadi 12 tahun, 13 tahun atau mungkin 20 tahun. Apa-apa pun paling maksimum 30 tahun.

Kalau umur 25 tahun kena pnjara 15 tahun. Betapa ruginya kehidupan ini dihabiskan meringkuk dalam pnjara hanya kerana tidak reti mengawal nafsu.

Kalau saya baca laporan kes ro-goI dalam jurnal undang-undang, bersifat jahat semuanya. Ada kes, mngsanya anak kawan baru 12 tahun.

Bapa tiada dirumah, kawan ini bagi salam dan tahu hanya anak dirumah. Mula-mula dia minta masuk dan menunggu, kemudian dirogoInya si anak. Celaka betul!

“Ingat aku yang pertama pecahkan d4ra kau!”

Ada macam-macam lagilah. Ajak geng beramai-ramai. Kalau baca laporan memang kesian. Haih. Ada yang saya baca dalam kumpulan perogoI itu, waktu mngsa telah lemah diro-goI beramai-ramai, kata pero-goI yang pertama “Ingat aku yang pertama pecahkan d4ra kau!” Memang celaka!

Ini laporan di mahkamah jadi berdasarkan fakta yang benar sebab itu saya sentiasa rasa hendak memaki hamun sewaktu membaca terutama apabila membaca laporan, mngsa baru berusia yang masih kanak-kanak. Hish!

Hukvman ro-goI ini memang layaknya diberikan bertahun-tahun. Bukan kerana saya wanita saya setuju dengan hukvman begini tetapi kerana jnayah ro-goI itu kejam. Tanpa rela. Secara paksa. Merampas kehidupan manusia lain. Merampas kehidupan ibu bapa mngsa yang luluh hatinya apabila anak diro-goI.

Kenapa Sksyen 376(2) itu lebih berat hukvmannya sehingga 30 tahun kerana dinyatakan keadaan-keadaan seperti sekiranya wanita-wanita diro-goI itu tanpa kebenaranya jika dia bawah 16 tahun atau dengan atau tanpa kebenarannya jika dia bawah 12 tahun atau jika mngsa adalah perempuan mengandung atau mngsa menjadi gila selepas diro-goI.

Sambung lagi situasinya, bila pero-goI  tahu dia mempunyai HlV atau sakit keI4min sehingga menyebabkan jngkitan kepada wanita atau mngsa bunvh diri selepas diro-goI atau pero-goI tahu bahawa mngsa ini mempunyai masalah mental atau emosi tidak stabil atau kecacatan fizikal sewaktu kejadian.

Semua yang dinyatakan di atas ini, pero-goInya bakal berdepan dengan minimum pnjara 10 tahun dan maksimum 30 tahun dan rotan.

Mngsa berkemungkinan jadi gila dan bunvh diri

Undang-undang juga sedia maklum bahawa ada mngsa ro-goI ini berkemungkinan akan jadi gila dan mungkin juga bunvh diri, sebab itu syarat-syarat ini dimasukkan dalam Sksyen 376(2). Jika mngsa jadi gila atau bunvh diri lagi berat hukvmannya.

Jika mngsa itu jenis yang mengalami mental emosi seperti kemurungan atau yang jenis tidak berdaya juga, hukvmannya juga boleh sehingga 30 tahun kerana maksimum kerana ini adalah jnayah yang serius.

Ada juga dalam Sksyen 376(4) ini, jika ro-goI atau cubaan mero-goI dan mngsa m4ti sewaktu kejadian, pesalah boleh dihukvm m4ti atau pnjara tidak kurang dari 15 tahun dan tidak lebih 30 tahun dan tidak kurang dari 10 sebatan.

Zaman sekarang ini, masalah sosial kian menjadi-jadi, jnayah melibatkan kesalahan sksual juga kian meningkat.

Jadi pesan kepada anak-anak perempuan kita berhati-hati dan jaga batasan dalam pergaulan, pesan kepada anak-anak lelaki kita tentang batasan hubungan hubungan. Ingatkan mereka tentang larangan agama dan z1na itu haram.

Saya pernah ke pnjara Kajang bagi program dibawah Jabatan Guaman, saya menebual seorang remaja lelaki, saya tanyakan apakah punca ditahan di pnjara.

Jawabnya kerana cinta. “Saya bercinta kak, lepas tu girlfriend saya selalu cabar untuk saya tidur dengan dia. Kalau dicabar benda-benda begini kak, selalunya mesti kalah. Sudahnya keluarga dia buat laporan. Ke dalam saya kak”.

Undang-undang mensyaratkan begitu, kalau perempuan 16 tahun tanpa rela atau dengan rela tetaplah kategori jnayah ro-goI. Jadi masih juga remaja ini menghadapi hvkuman kerana kononnya cabaran cinta. Ini baru hukvm dunia, belum lagi kita dengan Allah.

Sumber: FB Nor Zabetha

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.