Connect with us

Semasa

“Ramai Akan Hilang Kerja Kerana Beku Lesen Ar4k” – Lapan Persatuan Ini Mula Bersuara

Published

on

Sektor pekerjaan di industri perhotelan atau hiburan yang terjejas akibat penutupan perniagaan awal tahun ini mungkin akan mempengaruhi keputusan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menggantung lesen minuman ker4s.

Dalam satu kenyataan bersama hari ini, lapan kumpulan perdagangan mengatakan ramai ahli mereka yang lesen minuman ker4s mereka akan tamat dalam masa beberapa minggu atau bulan.

” Kami tidak akan mempunyai pilihan selain beroperasi tanpa lesen jualan minuman ker4s untuk memastikan pekerja dan pembekal tetap bekerja.

” Tetapi dalam proses ini, kami akan terdedah kepada serbuan oleh pihak polis dan kastam,” katanya.

Sekiranya perniagaan mereka terpaksa ditutup, “ratusan ribu” individu yang terlibat dalam industri ini secara langsung atau tidak langsung akan terjejas, kata kumpulan itu.

Lapan kumpulan tersebut ialah Persatuan Peniaga Ar4k dan Minuman Ker4s Cina Selangor dan Kuala Lumpur, Persatuan Peniaga Ubat Cina Wilayah Persekutuan dan Selangor, Persatuan Hotel-hotel Malaysia, Persatuan Peniaga Minuman Ker4s Bersekutu Malaya, Persekutuan Perdagangan Cina Malaysia, Persatuan Ku Su Shin, Gabungan Persatuan Peniaga Barang Pelbagai Malaysia dan Persatuan Perdagangan Barangan Teochew Kuala Lumpur dan Selangor.

Minta dialog dengan Tan Sri Annuar Musa

Sehubungan dengan itu, kumpulan-kumpulan tersebut meminta dialog dengan Menteri Wilayah Persekutuan Annuar Musa dan agar lembaga perlesenan minuman ker4s Dewan Bandaraya membincangkan perkara itu dengan segera.

” Demi kepentingan industri, ekonomi negara dan pasaran kerja, masalah ini perlu diselesaikan secepat mungkin dan tanpa campur tangan politik, yang hanya akan menimbulkan masalah.

” Setiap pekerjaan dan kehidupan penting dalam saat yang mencabar ini. Oleh itu, kami ingin bekerjasama dengan sebaik mungkin untuk membantu pekerja memastikan pekerjaan dan perniagaan mereka beroperasi seperti biasa,” katanya.

DBKL memutuskan untuk menangguhkan pengeluaran lesen minuman ker4s sementara, sebagai reaksi terhadap kemarahan berhubung insiden memandu dalam keadaan mab0k.

Pada masa berita ini ditulis, permohonan bagi lesen minuman ker4s tidak dapat diakses di laman web DBKL.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.