Connect with us

Semasa

Rider Kena BeIasah Dgn Pelanggan, Tapi Dua-Dua Kena Denda. Terjawab Punca Sebenar Dan Siapa Pelanggan Itu

Published

on

Beberapa hari lalu tular rakaman vdeo seorang penghantar makanan yang kelihatan seperti sedang dipuk0I oleh seorang lelaki.

Susulan vdeo tersebut ramai warganet membuat spekulasi dengan mengec4m lelaki yang sebelum itu membuat tempahan makanan terbabit.

Meskipun orang ramai merasakan penghantar makanan itu yang dipuk0I, kedua-dua mereka telah dihadapkan ke mhkamah hari ini.

Dua lelaki termasuk seorang penghantar makanan yang tular berg4duh di Bandar Mahkota Cheras minggu lalu, did3nda RM800 seorang oleh Mhkamah Majistret di sini hari ini.

Penghantar makanan, Jasmady Jasman, 27, dan pengawal peribadi, Saiful Shazni Hanif, 33, dikenakan hukvman itu selepas mengaku bersalah atas pertudvhan yang dibaca di hadapan Majistret Syahrul Sazly Md Sain.

Mhkamah turut memerintahkan kedua-dua tertvduh itu, menjalani hukvman penjara selama tujuh hari, jika gagal membayar dnda.

Mengikut pertvduhan, mereka didakwa melakukan gadvh gempar di tempat awam yang mana ia mengganggu ketenteraman awam.

Kjadian dilakukan di pondok pengawal keselamatan kondominium di Bandar Mahkota Cheras, di sini pada jam 11.15 pagi, 25 November lalu.

Mereka didakwa mengikut Sksyen 159 Knun Kesksaan yang boleh dihukvm di bawah Sksyen 160 knun sama, yang membawa hukvman pnjara sehingga enam bulan atau dnda sehingga RM1,000 atau kedua-duanya sekali.

Rider dihaIang hantar makanan, minta pelanggan turun..ini akhirnya terjadi…

Mengikut fakta kes, ketika kjadian, Jasmady mendakwa mahu menghantar makanan kepada Saiful Shazni namun dihalang masuk oleh pengawal keselamatan kondominium tersebut.

Lalu Jasmady menghubungi Saiful Shazni supaya dia turun dan mengambil makanan di pondok pengawal sendiri.

Saiful Shazni yang tidak berpuas hati dengan permintaan itu, bertindak mem4ki dan menolak Jasmady sehingga menyebabkan berlaku perg4duhan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Muhammad Hairuliqram Hairuddin mencadangkan kedua-dua tertudvh dikenakan hukvman setimpal sebagai pengajaran agar mereka tidak berg4duh di tempat awam.

” Semua masalah boleh diselesaikan tanpa melakukan perg4duhan,” katanya.

Bagaimanapun, kedua-dua tertudvh yang tidak diwakili peguam, merayu agar diberi hukvman ringan.

Jasmady berkata, dia hanya bertindak untuk mempertahankan diri namun kjadian itu menyebabkan dia mengalami kecederaan selain motosikalnya rosak.

Sementara bagi Saiful Shazni, dia merayu agar dikenakan hukvman ringan memandangkan dia merupakan seorang penanggung tunggal keluarga.

Sejak minggu lalu, tular video di laman sosial Facebook memaparkan seorang lelaki berg4duh dengan seorang penghantar makanan di kawasan awam.

Video berdurasi 19 saat itu mengundang pelbagai reaksi orang ramai yang menganggap kjadian seumpama itu tidak sepatutnya berlaku.

Sementara itu perkongsian yang tular di Twitter itu mendapat pelbagai reaksi daripada netizen yang rata-rata tidak berpuas hati dengan pelanggan itu.

Apa pun mhkamah sudah tentukan dan semoga ia menjadi pengajaran buat semua.

SinarHarian

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.