Connect with us

Semasa

Rundingan Terus 101 Projek Zaman PH, Tun M Mula Bersuara Dan Ini Kata-Kata Padu Kepada Zafrul

Published

on

Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz yang juga Menteri Kewangan diminta menyenaraikan secara terperinci 101 projek rundingan terus bernilai RM6.61 bilion diluluskan ketika pemerintahan Pakatan Harapan (PH).

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, ia bagi memastikan prinsip ketelusan atau ‘transparency’ diamalkan dan rakyat juga berhak mendapat maklumat penuh berkenaan perkara itu.

” Saya terbaca dalam akhbar bahawa Menteri Kewangan telah mendedahkan bahawa pada masa PH memerintah projek rundingan terus telah diberikan sebanyak 101 projek bernilai RM6.61 billion.

” Sepatutnya Menteri kewangan mendedahkan nama-nama mereka yang mendapat projek berkenaan.

” Ia supaya rakyat semua tahu siapa yang melakukan perbuatan ini walaupun kata Tengku Zafrul bahawa memang projek rundingan terus ini dibenarkan.

Rakyat berhak tahu siapa dapat projek

Bekas perdana menteri meminta Zafrul menyiarkan senarai projek termasuk nama-nama mereka yang mendapatkannya.

” Malangnya Tengku Zafrul tidak menyenaraikan secara terperinci projek-projek tersebut.

” Untuk memastikan prinsip ketelusan ataupun transparency diamalkan, saya menyeru supaya senarai projek-projek tersebut diumumkan bersama dengan nama mereka-mereka yang dapat kelulusan tidak kira siapa mereka.

” Keikhlasan menteri kewangan dalam perkara ini amat dialu-alukan.

” Rakyat berhak mendapat maklumat penuh berkenaan perkara ini,” kata Dr Mahathir.

Semalam, Tengku Zafrul ketika berucap di parlimen mendakwa bahawa 101 projek bernilai RM6.61 bilion telah diluluskan oleh Kementerian Kewangan melalui rundingan langsung di bawah pemerintahan bekas Pakatan Harapan.

Pendedahan Zafrul itu membuatkan dewan rakyat kecoh apabila ahli parlimen saling bertelagah.

” Semasa pentadbiran sebelum ini sejumlah 101 projek ataupun perolehan yang bernilai RM6.61 bilion telah diluluskan secara rundingan terus oleh kementerian kewangan,”

Itu kata-kata Tengku Zafrul ketika penggulungan RUU Langkah-langkah sementara bagi pembiayaan kerajaan (penyakit koronavirus 2019) Covid-19 2020 di Dewan Rakyat hari ini.

Dakwaan itu menimbulkan keributan, dengan beberapa anggota parlimen Perikatan Nasional (PN) menuntut supaya menteri berkenaan untuk meyenaraikan semua projek berkenaan.

Antara mereka termasuk, Abdul Azeez Abdul Rahim (BN – Baling), Noh Omar (BN – Tanjung Karang) dan Ahmad Maslan (BN – Pontian).

” Minta ulang, tak berapa dengar?” sindir Ahmad.

” RM6 bilion? Astaghfirullahalazim..,” kata Abdul Azeez.

” RM6 bilion, 100 lebih projek? Temberang betul PH,” celah Noh.

Zafrul membuat dakwaan itu ketika menjawab pertanyaan dari Ahli Parlimen Pontian Ahmad Maslan. Bagaimanapun dia tidak mendedahkan perinciannya.

Awal hari ini, bekas menteri kewangan Lim Guan Eng juga membuat gesaan serupa kepada Zafrul.

Lim dalam satu kenyataan berkata Kementerian Kewangan tidak bersedia untuk melakukannya kerana ia akan mendedahkan menteri dalam kabinet PN sekarang yang mendorong pemberian kontrak secara rundingan terus itu pada masa lalu.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.